Skoplje je preporučeno da postane Evropska prijestonica kulture 2028 News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

20/09/2023

Skoplje je preporučeno da postane Evropska prijestonica kulture 2028

Nakon dvodnevnog sastanka u Briselu, predsjedavajući Ekspertske komisije za evropske prijestonice kulture saopštio je 20. septembra da je grad Skoplje (Sjeverna Makedonija) preporučen za titulu Evropske prijestonice kulture 2028. u zemlji EFTA/EEA, zemlja kandidat ili potencijalni kandidat za članstvo u EU.

 

U skladu sa Odlukom Evropskog parlamenta i Savjeta, koja reguliše djelovanje Unije Evropskih prijestonica kulture, 2028. godine biće tri Evropske prijestonice kulture. Jedna u Francuskoj, jedna u Češkoj i jedna u zemlji EFTA/EEA , zemlji kandidatu ili potencijalnom kandidatu za članstvo u EU koja učestvuje u aktuelnom programu Kreativna Evropa.

 

Što se tiče takmičenja između gradova u zemljama EFTA/EEA, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, Komisija je pozvala gradove da prijave u decembru 2021. Dva grada Budva (Crna Gora) i Skoplje (Sjeverna Makedonija) su prethodno izabrana 16. decembra 2022. godine. Imali su rok do 28. avgusta 2023. da završe svoje prijave, a zatim su pozvani na završni sastanak selekcije u Brisel 19. septembra. Panel od 10 nezavisnih eksperata koje su imenovale institucije i tijela EU (Evropski parlament, Savjet, Komisija i Komitet regiona) pregledalo je prijave.

 

Započete 1985. godine, Evropske prijestonice kulture razvile su se u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi i jednu od najcjenjenijih aktivnosti EU.

Read more

Source: Creative Europe

Photo credits: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.