Značajno smanjenje cijena roming podataka između Zapadnog Balkana i EU počinje od 1. oktobra 2023. News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/12/2022

Značajno smanjenje cijena roming podataka između Zapadnog Balkana i EU počinje od 1. oktobra 2023.

Na Samitu EU-Zapadni Balkan održanom danas u Tirani, telekomunikacioni operateri Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana od 1. oktobra 2023. godine.

 

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je:

 

Pozdravljam deklaraciju koju su danas potpisali telekom operateri EU i Zapadnog Balkana i njihovu posvećenost da započnu prva smanjenja u oktobru 2023.

 

Digitalna tranzicija za EU i njene partnere je na čelu naše Agende za povezivanje. Učiniti mobilne telekomunikacione usluge pristupačnim i dostupnim je od suštinskog značaja za ovu tranziciju. Kako smanjujemo troškove rominga između EU i regiona, približavamo ljude i preduzeća. Naš cilj je da kada nas posjetite ili kada vas posjetimo, da se svi osjećamo sve više kao kod kuće. Ovo je prava integracija Zapadnog Balkana na kojoj svi treba da radimo.

 

Ovo je početak procesa čiji je cilj da se postigne značajno smanjenje cijena rominga za podatke od 1. oktobra 2023. i dalja smanjenja koja vode ka cijenama približnim onik domaćim. Svaki telekomunikacioni operater Zapadnog Balkana i EU, potpisnik Deklaracije, razmotriće uvođenje maloprodajnih tarifnih planova i opcija, uz niže naknade za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama uz prvo značajno smanjenje cijena roming podataka od 1. oktobra 2023. godine.

 

Važno je da kreatori politika na Zapadnom Balkanu ubrzaju sprovođenje reformi politika u sektoru telekomunikacija, koje su u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2022, sa ciljem stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana i povoljnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije Zapadnog Balkana treba da sprovedu ove reforme politika najkasnije do kraja 2023. godine.

 

Nadovezujući se na uspjeh režima Roam Like at Home u EU i na Zapadnom Balkanu, svrha ovog poduhvata je podrška mobilnosti i pojednostavljenje povezivanja građana i preduzeća EU i Zapadnog Balkana.

 

Prednosti su višestruke. Ovo će smanjiti troškove rominga za građane na cijelom Zapadnom Balkanu i EU dok putuju u region i EU, a smanjitiće i troškove poslovanja i podstaći poslovanje van svojih granica. Ova inicijativa je izuzetna, pogotovo što je urađena na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacionih operatera.

 

Ova Deklaracija je rezultat snažnog angažovanja telekomunikacionih operatera EU i Zapadnog Balkana i podrške Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju, kao i posvećenosti vlasti regiona od stupanja na snagu Sporazuma o regionalnom romingu za Zapadni Balkan. Ostali telekomunikacioni operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana su pozvani da se pridruže inicijativi.

Saznaj više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.