Srpski vojni ljekari i medicinsko osoblje pridružuju se Misiji EU za obuku u Somaliji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

28/02/2022

Srpski vojni ljekari i medicinsko osoblje pridružuju se Misiji EU za obuku u Somaliji

Šest srpskih vojnih ljekara i medicinskih radnika pridružiće se Misiji EU za obuku u Somaliji (EUTM S). Misija je pokrenuta 2010. godine u cilju jačanja somalijskih federalnih odbrambenih ustanova kroz obuku, mentorstvo i savjetovanje. Sastoji se od oko 200 zaposlenih iz sedam zemalja članica EU i Srbije.

 

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Đaufret zahvalio se srpskim vojnicima koji će poći u misiju, poželjevši im sreću. Tada je izjavio: „Zahvalni smo i ponosni što možemo da računamo na Srbiju u našim civilnim i vojnim misijama i operacijama. Sloboda, demokratija i bezbjednost imaju visoku cijenu, a srpsko osoblje se nalazi na ključnim pozicijama, neophodnim za uspjeh ovakvih misija. Vojnici EU imaju privilegiju da budu u sigurnim rukama srpskog medicinskog tima. Nadamo se da će naše partnerstvo rasti i produbljivati se zarad širenja globalne bezbjednosti i stabilnosti”.

 

Uloga medicinskog kontingenta Srbije u okviru ove misije je liječenje, evakuacija, snabdijevanje i funkcije koje su neophodne za održavanje zdravlja jedinica. To uključuje pružanje prve pomoći, hitne mjere spasavanja života i trijažu. Osim toga, doprinijeće zdravlju i dobrobiti jedinice kroz smjernice za prevenciju bolesti, povreda nastalih van borbe i stresa.

Izvor: EU Delegation in Serba

Fotografija: EU Delegation in Serba

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.