RYCO objavio konačnu listu prvih Superškola News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

28/01/2022

RYCO objavio konačnu listu prvih Superškola

Šezdeset srednjih škola sa Zapadnog Balkana izabrano je za učešće u programu Superškole, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Njihovi učenici i nastavnici imaće priliku da sprovedu razmjenu između škola, kao i da učestvuju u drugim aktivnostima posvećenim njihovoj izgradnji kapaciteta, umrežavanju i saradnji.

 

Tokom prvog otvorenog poziva za Superškole, RYCO je dobio 127 predloga za razmjenu, dok je više od 412 škola sa Zapadnog Balkana koristilo www.superschools.net onlajn platformu za umrežavanje sa drugim školama. Selekciona komisija je nakon toga morala da izabere 30 najboljih projekata usmjerenih na podršku procesima izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica.

 

Realizacija projekata odvijaće se od februara do maja ove godine, kada će svaka škola organizovati po jednu razmjenu posjeta svom partneru, koja će trajati između šest i deset dana sa grupom od najviše 20 učenika i jednim ili dva nastavnika. Kroz plan razmjene, učenici i nastavnici će imati priliku da putuju, kao i da svojim domaćinima predstave svoje škole i običaje, i nauče nove stvari o zajednicama u različitim djelovima našeg regiona.

 

Program traje tri godine i dio je multidonatorskog projekta „Plan razmjene škola Zapadnog Balkana“ koji sufinansiraju Evropska unija i njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).

Pročitajte više

Izvor: RYCO

Fotografija: RYCO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.