Napreduje modernizacija Luke Brčko News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/03/2022

Napreduje modernizacija Luke Brčko

Napreduju građevinski radovi na projektu Investicionog okvira Zapadnog Balkana Rekonstrukcija i modernizacija Rečne luke Brčko faza 1, sa završenom lučkom platformom.  Ovo je prvi korak u projektu koji je počeo u junu 2021. godine. Radovi će biti nastavljeni kupovinom novog krana i rekonstrukcijom pristupnog puta od luke do Bijeljinske ceste, kao i industrijske pruge od luke do željezničke stanice Brčko Novo.

 

Oprema Luke Brčko je uglavnom trošna, a portalne dizalice su starije od 50 godina. Nova dizalica nosivosti do 16 tona (tri puta veća od trenutnog kapaciteta), doprinijeće povećanju kapaciteta rukovanja robom na 150-200 tona na sat.

 

Ukupna vrijednost projekta je 10 miliona eura, a finansiran je iz granta Evropske unije za investicije sa preko 3 miliona eura i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od 7 miliona eura.

 

Projekat sanacije Luke Brčko identifikovan je u Ekonomskom i investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan kao „Glavni 1 (Povezivanje istoka sa zapadom)“ u okviru investicionog područja Održivi transport.

Saznaj više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.