EU, EBRD i donatori pomažu Gradačcu da unaprijedi vodosnabdijevanje News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

30/11/2022

EU, EBRD i donatori pomažu Gradačcu da unaprijedi vodosnabdijevanje

Gradačac je mali, ali dinamičan grad u Bosni i Hercegovini, sa oko 40.000 stanovnika i velikim brojem lokalnih preduzeća. Poznat je po preduzetničkom duhu i agrobiznisu, ali ima problema sa nestabilnim i nedovoljnim vodosnabdijevanjem. Uz podršku Evropske unije (EU), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bilateralnih donatora Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), Gradačac je sada proširio svoju vodovodnu mrežu i unaprijedio infrastrukturu za otpadne vode.

 

Uz podršku EU, EBRD i drugih donatora, grad je izgradio 100 kilometara novih vodovodnih cijevi, što je pomoglo da se broj domaćinstava koja su priključena na mrežu poveća na 80 odsto. Projekat je takođe uključivao zamjenu starih azbestnih cevi u centru grada, koje se smatraju nebezbijednim, što ga čini prvim gradom u Bosni i Hercegovini koji je u potpunosti uklonio azbestne cijevi iz svoje mreže.

 

Investicija je finansirana kreditom EBRD u iznosu od 6 miliona eura i bespovratnim sredstvima za investicije u iznosu od 3,4 miliona eura iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan i iz Švedske.

Izvor: EBRD

Fotografija: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.