EU i WBIF daju grant od 2,5 miliona eura za projekat otpadnih voda na Kosovu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

7/06/2023

EU i WBIF daju grant od 2,5 miliona eura za projekat otpadnih voda na Kosovu

Projekat razvoja otpadnih voda Gnjilana na Kosovu, koji sufinansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB), dobio je dodatnu finansijsku podršku od bilateralnih donatora Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework WBIF).

 

Sporazum o grantu od 2,5 miliona eura potpisali su danas u Prištini Sergij Masličenko, šef EBRD za Kosovo i Hekuran Murati, kosovski ministar finansija, rada i transfera. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su Johanes Stenbek Madsen, šef Odjeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu i predstavnici regionalnog vodovoda Hidromorava.

 

Sredstva će ići za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rehabilitaciju i proširenje postojeće kanalizacione mreže u opštini Gnjilane. EBRD je odobrila kredit od 10 miliona eura za projekat 2019. Evropska investiciona banka (EIB) odobrava još jedan zajam od 10 miliona eura.

 

Kada bude izgrađeno, novo postrojenje za prečišćavanje će značajno smanjiti zagađenje koje nastaje usled oticanja otpadnih voda u obližnje rijeke i omogućiti stanovnicima Gnjilana pristup čistijoj vodi. Takođe će pomoći da se poboljšaju uslovi životne sredine i javno zdravlje, uz ublažavanje efekata klimatskih promena u sektoru vode i otpadnih voda na Kosovu.

 

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework WBIF) podržava društveno-ekonomski razvoj i pristupanje EU širom Zapadnog Balkana obezbjeđujući finansijsku i tehničku pomoć za strateške investicije. To je zajednička inicijativa Evropske unije, finansijskih institucija, bilateralnih donatora i vlada Zapadnog Balkana.

Saznaj više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.