EU: Status kandidata – poruka šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johana Satlera News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

16/12/2022

EU: Status kandidata – poruka šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johana Satlera

Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine!

 

Srećan sam što mogu da podijelim sa vama radost zbog toga što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU!

 

Ujedinjeni u različitosti je vodeći princip i osnovna vrijednost Evropske Unije. Bosna i Hercegovina i EU počivaju na istim temeljima – princip „ujedinjeni u različitosti“ naša su zajednička vrijednost, snaga i blago.

 

Ova zemlja je puna energije i talenta. Kuda god da krenete, u ovoj zemlji ćete naći kulturno naslijeđe i prirodne ljepote, vidjećete postignuća u umjetnosti i sportu, inovacije i tradiciju – i što je najvažnije, nepokolebljiv duh.

 

Status kandidata je naš znak da vjerujemo u ovu zemlju i da dijelimo vaše nade u bolju budućnost. Snažnija zaštita ljudskih prava, veće povjerenje, efikasna borba protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jača ekonomija, bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje.

 

To je ohrabrenje za sve građane koji znaju da je put u EU put u bolju Bosnu i Hercegovinu. Ali to je isto I poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i sprovedu neophodne reforme koje će donijeti dobro građanima i približiti Bosnu i Hercegovinu EU.

 

Znamo da je pred nama mnogo izazova, ali novi politički zamah je tu. Hajde da ga iskoristimo!

 

Vjerujemo u ovu zemlju. Zemlja koja je oduvijek bila u srcu Evrope!

Saznaj više

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.