Energetska efikasnost u Sarajevu u slikama News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

9/06/2023

Energetska efikasnost u Sarajevu u slikama

U okviru projekta “Energetska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo” (“Energy efficiency in public buildings of the Canton of Sarajevo”) do kraja maja bila je postavljena izložba fotografija na obali rijeke u Sarajevu. Izložba predstavlja rezultate uspješno završene prve faze projekta, tokom koje je obnovljeno 15 javnih objekata u Sarajevu. Uključuju škole i vrtiće, kao i Dom zdravlja Ilidža. Kao rezultat ulaganja u toplotnu izolaciju, ugradnju LED rasvjete i zamjenu izvora energije, očekuje se da će emisija CO2 biti prepolovljena. Uz veći kvalitet grijanja i hlađenja, korisnici ovih javnih objekata će se osjećati ugodnije, a smanjena potrošnja energije predstavlja značajne uštede u budžetu Kantona Sarajevo. Projekat se finansira kroz Regionalni program energetske efikasnosti (Regional Energy Efficiency Programme (REEP)), vodeću investiciju iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan 2021-2027.

 

Radovi na objektima finansirani su sa 2 miliona eura granta Evropske unije i 8 miliona eura kredita EBRD. Austrijska vlada je obezbijedila sredstva za tehničku pomoć. Projekat je dio Akcionog plana EBRD-a „Zeleni gradovi“ (“Green Cities” ) za Sarajevo. Izložba je postavljena ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje su je građani mogli posjetiti od 16. do 29. maja.

 

Izložbu je svečano otvorio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, uz predstavnike Evropske unije, Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini i EBRD-a.

Saznaj više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.