Komisija predstavlja novi Plan rasta za Zapadni Balkan, uključujući 6 milijardi eura grantova i kredita kako bi ubrzala ekonomsku konvergenciju sa EU News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/11/2023

Komisija predstavlja novi Plan rasta za Zapadni Balkan, uključujući 6 milijardi eura grantova i kredita kako bi ubrzala ekonomsku konvergenciju sa EU

Danas je Evropska komisija usvojila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, s ciljem da unaprijedi neke od koristi članstva u regionu prije pristupanja, podstakne ekonomski rast i ubrza neophodnu socijalno-ekonomsku konvergenciju. Cilj je omogućiti partnerima da ubrzaju reforme i investicije kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rast njihovih ekonomija. U tu svrhu, predložen je novi Fond za reforme i rast za Zapadni Balkan u iznosu od 6 milijardi eura za period 2024-2027. Isplate će se vršiti tek nakon ispunjenja dogovorenih reformi.
Kao dio Plana rasta, svaki partner sa Zapadnog Balkana biće pozvan da pripremi Reformsku agendu na osnovu postojećih preporuka, uključujući one iz godišnjeg Paketa proširenja i programa ekonomske reforme zemalja (PER). Agenda reformi će biti predmet konsultacija, ocjene i usvajanja od strane Komisije.

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je: “Usvajanjem novog Plana rasta za Zapadni Balkan u iznosu od 6 milijardi eura, danas približavamo ekonomije Zapadnog Balkana EU. Potencijal ovog Plana rasta je izuzetan. Ovaj Plan rasta može udvostručiti ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. Svojom kombinacijom reformi i investicija omogućiće Zapadnom Balkanu da uskoro profitira iz ključnih oblasti našeg jedinstvenog tržišta, uključujući slobodno kretanje robe, usluga i radne snage, jedinstveno evropsko područje plaćanja, transport, energetiku i digitalno jedinstveno tržište.”

Sljedeći koraci

 

Sada je na Evropskom parlamentu i Savjetu da ispita predlog za Fond u okviru paketa pregleda srednjeročnih finansijskih okvira (MFF). Kada bude usvojen, šest partnera sa Zapadnog Balkana biće pozvano da dostave svoje individualne reformne agende u kojima će opisati socijalno-ekonomske i osnovne reforme koje će preduzeti kako bi podstakli rast i konvergenciju u okviru Plana rasta tokom perioda od 2024. do 2027. godine. Srbija i Kosovo moraju konstruktivno učestvovati u dijalogu o normalizaciji odnosa, koji vodi Visoki predstavnik EU, kao neophodan preduslov.

Saznaj više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.