Donošenje evropske izvrsnosti u Tiranu: Memorandum o razumijevanju potpisan sa Evropskim koledžem News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

9/10/2023

Donošenje evropske izvrsnosti u Tiranu: Memorandum o razumijevanju potpisan sa Evropskim koledžem

Na posvećenom događaju, održanom u Evropskoj kući u Tirani u petak 6. oktobra, Evropska unija je preduzela značajan korak ka poboljšanju obrazovnih mogućnosti za albanske studente. Potpisan je Memorandum o razumijevanju sa cijenjenim Evropskim koledžem, koji otvara vrata obrazovanju svjetske klase za ambiciozne albanske naučnike. Sporazum formalizuje i otvara put za osnivanje ogranka Koledža Evrope u glavnom gradu Albanije.

 

Događaju su prisustvovali visoki zvaničnici, kako iz EU, tako i iz Albanije, uključujući rektorku Evropskog koledža Federiku Mogerini, evropskog komesara za susjedstvo i proširenje, Olivera Varheljia, ambasadora Luiđia Soreka, generalnu direktorku Evropske unije Angelinu Eichhorst, ministarku za Obrazovanje i sport Ogertu Manastirliu i gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja. Njihovo kolektivno prisustvo je naglasilo važnost ove saradnje u njegovanju čvršćih veza između Albanije i Evropske unije. Memorandum, koji će ovaj prestižni institut prvi put izvesti van EU, potpisali su predstavnici Ministarstva prosvjete, opštine Tirana i Evropskog koledža, u prisustvu komesara Varheljija i ambasadora Soreke.

 

Ceremoniji su prisustvovali i mladi evropski ambasadori (YEA) iz Albanije. Tokom događaja, YEA su imali privilegiju da se sastanu sa istaknutim ličnostima kao što su Oliver Varhelji, komesar za susjedstvo i proširenje, Luiđi Soreka, ambasador EU u Albaniji, i Federika Mogerini, rektorka Evropskog koledža. Oduševljeni YEAs prenijeli su svoje uzbuđenje povodom ovog novog kampusa.

 

Evropski koledž je poznat po svojoj izvrsnosti u obrazovanju budućih evropskih lidera i diplomata. Uspostavljanjem prisustva u Tirani, nudi odličnu priliku lokalnim studentima i drugima iz cijelog svijeta da pristupe vrhunskom obrazovanju u novoosnovanom kampusu. Ovaj razvoj savršeno je u skladu sa opredjeljenjem EU da podrži obrazovanje i razvoj vještina u svojim susjednim regionima.

Read more

Izvor: European Union

Fotografije: European Union

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.