Kampanja „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“ pokrenuta u Sarajevu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

4/04/2022

Kampanja „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“ pokrenuta u Sarajevu

Evropska unija i Savjet Evrope zvanično su pokrenuli kampanju Blokiraj mržnju. Širi ljubav!” na događaju u Sarajevu, prenoseći poruku da svaki građanin Bosne i Hercegovine može imati važnu ulogu u smanjenju govora mržnje uz pozitivno izražavanje i međusobno poštovanje.

 

 

Tokom skupa naglašeno je da svako može da bude izložen govoru mržnje, ali da su svakako najviše pogođene ugrožene grupe. Sprječavanje govora mržnje je nešto što u velikoj mjeri zavisi od pojedinca, ali svaka osoba može da se informiše o njegovim posljedicama i preduzme mjere.

 

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije EU Jurgis Vilčinskas izjavio je da EU neće stajati skrštenih ruku i da je spremna da podrži Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv govora mržnje. „Nasilje koje se dešava na društvenim mrežama ne ostaje na društvenim mrežama; to je istinsko nasilje, ali isto tako društvene mreže nam nude načine da to osporimo i promovišemo toleranciju i međusobno razumijevanje na internetu. Vjerujem da će nam ova kampanja pomoći da pojačamo poruke mira i različitosti“, rekao je Vilčinskas.

 

Kampanja „Blokiraj mržnju. Širi ljubav!“ ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmjerenog ka određenim zajednicama i pojedincima u Bosni i Hercegovini, ali i informisanje javnosti, posebno mlađih generacija, distribucijom sadržaja protiv govora mržnje na društvenim mrežama i održavanjem javnih događaja. Ove aktivnosti uključivaće istaknute javne ličnosti, institucije i aktiviste, koji će promovisati različitost i jednakost u Bosni i Hercegovini i regionu, kroz lično pripovijedanje, svjedočenja i razmjenu dobrih praksi.

 

Kampanja se realizuje u okviru inicijative „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini“, koja je dio zajedničkog programa Horizontalni aranžman Evropske unije i Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.

Saznajte više

Izvor: Council of Europe

Fotografija: Council of Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.