BiH potpisala sporazum o finansiranju paketa energetske podrške EU u iznosu od 70 miliona eura News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

7/04/2023

BiH potpisala sporazum o finansiranju paketa energetske podrške EU u iznosu od 70 miliona eura

Borjana Krišto, predsjedavajuća Veća ministara Bosne i Hercegovine, predala je 4. aprila na svečanosti u Sarajevu potpisani Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške EU šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini ambasadoru Johanu Satleru. Evropska komisija će na osnovu ovog ugovora uskoro isplatiti prvu ratu (90%) paketa od 70 miliona eura, koji će pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini da izađu na kraj sa rastućim cijenama, kao i da podrže energetsku tranziciju.

 

Sporazum o finansiranju će biti poslat Evropskoj komisiji zajedno sa izveštajem u kojem će biti navedeno kako će se sprovoditi Akcioni plan za Paket energetske podrške koji je Savjet ministara BiH odobrio 22. decembra 2022. godine. U izvještaju je opisana metodologija i kriterijumi po kojima će odgovarajući organi BiH isplaćivati sredstva, kao i očekivani broj korisnika i vremenski okvir za sprovođenje. Od 70 miliona eura koji su izdvojeni za neposrednu pomoć Bosni i Hercegovini, 50 miliona eura izdvojeno je za podršku ugroženim domaćinstvima, a 20 miliona eura za podršku aktivnostima vezanim za energetsku efikasnost.

 

Vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko radiće na isplati sredstava preko odgovarajućih entitetskih ministarstava i entitetskih fondova za zaštitu životne sredine i administrativnih jedinica u Distriktu Brčko.

 

Paket energetske podrške za Zapadni Balkan najavila je krajem oktobra prošle godine predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na početku svoje posjete regionu. Cjelokupan paket vrijedi milijardu eura bespovratnih sredstava, a 500 miliona eura izdvojeno je kao neposredna pomoć regionu. Dodatnih 500 miliona eura izdvaja se kao srednjoročna do dugoročna podrška u bespovratnim sredstvima za ulaganja u podršku energetskoj efikasnosti i energetskoj nezavisnosti, kroz unaprjeđenje gasne i elektroenergetske infrastrukture i interkonektora, uključujući i tečni gas (LNG).

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.