15 raseljenih porodica dobilo ključeve novih domova RHP u Rogatici, Bosna i Hercegovina News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

7/06/2023

15 raseljenih porodica dobilo ključeve novih domova RHP u Rogatici, Bosna i Hercegovina

Još 15 ugroženih raseljenih porodica dobilo je danas ključeve novih stanova iz Regionalnog stambenog programa (RHP) u Rogatici, u Bosni i Hercegovini (BiH), čime je RHP još jedan korak bliže uspješnom završetku 30. juna.

 

Pored samih korisnika, događaju su prisustvovali Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine; Đanluka Vanini, šef operacija, Odsjek za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH; Davor Čordaš, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije; Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica i Sanja Hamidović, programska menadžerka Delegacije EU u BiH, između ostalih.

 

Ministar Hurtić je iskoristio priliku da istakne da je RHP bio jedan od najuspješnijih programa ove vrste u BiH, koji je doprinio ne samo pomoći najugroženijim, već i pomirenju u širem smislu. „Pored obezbjeđivanja dostojanstvenih domova ugroženim porodicama, RHP je ujedinio cijelu zemlju, uključujući organe od državnog do lokalnog nivoa, oko cilja rješavanja ovog dugogodišnjeg izazova“, naveo je on. On je takođe zahvalio donatorima RHP – EU, SAD, Njemačkoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Italiji, Danskoj i Turskoj, između ostalih – što su program učinili mogućim.

 

U ime Evropske unije, najvećeg donatora RHP-a, Đanluka Vanini je izjavio da mu je drago što je imao priliku da razgovara sa nekim od porodica. „Ovi domovi su opipljiv simbol podrške EU za neke od najugroženijih porodica u BiH – izbjeglice i raseljena lica koja predugo žive u privremenom smještaju“, rekao je on.

Saznaj više

Izvor: RCC

Fotografija: RCC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.