Izražavanje jednakosti putem mode | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Izražavanje jednakosti putem mode

Modna kreatorka iz Severne Makedonije u svojim kreacijama plasira filozofiju panka.

SCROLL DOWN

Teodora je počela da sluša pank muziku sa 14 godina. „Prije toga sam bila kao i ostala djeca, igrala sam se sa barbikama a zidovi sobe bili su obojeni u ružičasto. Sve je bilo baš onako kako se zamišlja soba jedne djevojčice”, kaže ona, prisjećajući se odjeće koju je šila svojim barbikama. Zatim pojašnjava da je odrasla okružena roditeljskom ljubavlju i brigom i da je imala skoro pa idealno djetinjstvo. Ali kao tinejdžer je postala buntovnik.

Kako pronaći pank stil u Skoplju?

Kada je Teodora prešla iz ružičastog svijeta u pank, željela je i da se oblači u skladu s tim. Međutim, njen rodni grad Skoplje nije imao nijednu prodavnicu koja je prodavala pankersku odeću. Ona dodaje: „Poznavala sam neku djecu čiji su roditelji u mladosti bili pankeri, pa su oni nosili njihovu staru odjeću. U mom slučaju nije bilo tako,  pa sam  počela da smišljam i šijem svoju odjeću”.

Tada Teodora nije shvatala da je to začetak njenog modnog brenda i karijere u modnom dizajnu, koji je kasnije odlučila da studira, stoga je otišla u London, kolijevku panka. Dok je boravila tamo, razvijala je svoje ideje za dizajn. „Pank je za mene oduvijek predstavljao samo odbacivanje društvenih stega i mišljenja, sinonim slobode“, govori ona, a Teodorine kreacije to i odražavaju upotrebom nestandardnih materijala i miješanjem ustaljenih rodnih normi.

„Poznavala sam neku djecu čiji su roditelji u mladosti bili pankeri, pa su oni nosili njihovu staru odjeću. U mom slučaju nije bilo tako,  pa sam počela da smišljam i šijem svoju odjeću.”

Teodora Mitrovska

Nakon što je diplomirala na Univerzitetu Midleseks u Londonu, Teodora je počela da traži načine da uđe na modno tržište promocijom i prodajom sopstvenog brenda. Znala je da imati jedinstven brend može biti velika prednost, ali i da postoje i izazovi jer nije lako naći mjesto na tržištu pored već etabliranih brendova. Imala je svega 21 godinu i mogućnosti su bile oskudne, ali Fashion Weekend Skopje, nevladina organizacija iz njenog rodnog grada, pozvala ju je da predstavi svoj rad na Nedjelji mode u Rigi, a kasnije i na Lisabonskoj nedjelji mode.

„Nisam mogla da verujem da se to dešava! Sveta iz Fashion Weekend-a Skoplje čula je da sam diplomirala i spremila svoju diplomsku kolekciju. Nazvala me je i rekla da bih bila dobar kandidat za predstavljanje Sjeverne Makedonije na tim manifestacijama. Bila sam oduševljena”, uz osmijeh govori Teodora.

Zajedno sa partnerima iz Belgije, Francuske, Nemačke, Letonije i Portugala, Fashion Weekend Skopje pokrenuo je projekat United Fashion, finansiran iz programa Evropske unije Kreativna Evropa. Projekat pomaže mladim dizajnerima da promovišu svoj rad, steknu nove vještine u modnom marketingu i uspostave veze sa kolegama i modnim kompanijama širom Evrope.

Učenje osnova

Teodora kaže da je u tome vidjela odličnu priliku da se upozna s praktičnom stranom modne industrije. „Željela sam da naučim kako se pripremiti za jednu modnu reviju, kako se pripremaju frizure, kako se radi šminka ili kako izgledaju probe za manekenke.”

I u Lisabonu i u Rigi, Teodora je takođe učestvovala na radionicama i seminarima sa gostujućim predavačima razgovarajući o mogućnostima proizvodnje i saradnje, održivosti brendova i marketinškim strategijama. Ipak, shvatila je da joj je najviše pomoglo „druženje koje smo imali na koktelima na kojima sam razgovarala sa različitim proizvođačima i shvatila kako industrija zaista funkcioniše“.

„Pank je za mene oduvijek bio samo odbacivanje društvenih stega i mišljenja, sinonim slobode“

Teodora Mitrovska

Učiniti pank velikim

Teodora trenutno radi kao diplomirani akademski asistent na Univerzitetu Midleseks. Ona i dalje aktivno promoviše svoj brend koristeći sve što je naučila, i ima za cilj da postane kreatorka poznata u Evropi i šire. „Osjećam da mogu da postignem nešto zaista veliko. Zvuči kao kliše, ali čvrsto vjerujem da ću jednog dana biti veoma poznata”, kaže ona.

Photo credits: Teodora Mitrovska

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.