Tradicija, moda i umetnost mogu se pretvoriti u biznis | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Tradicija, moda i umetnost mogu se pretvoriti u biznis

Žena iz Rožaja spaja tradiciju, modu i umjetnost kako bi započela novi posao.

SCROLL DOWN

Igbala Murić (49) živi u malom pograničnom gradu Rožaje u Crnoj Gori. Od djetinjstva uživala je u šivenju tradicionalnih tkanina kao što su posteljina, odjeća i salvete. Još kao srednjoškolka već je odlučila da će se u životu time baviti. U dogovoru sa roditeljima, upisala se u srednju tekstilnu strukovnu školu.

Kasnije u životu radila je kao krojačica u kompanijama u Crnoj Gori i Turskoj, ali ovaj posao nije podrazumijevao tradicionalne vještine. „Nedostajao mi je rad na našoj tradicionalnoj odjeći i drugim materijalima. Naša tradicionalna odeća je jedinstvena i lijepa, a ona je i naše kulturno nasljeđe“, kaže Igbala.

Uvijek je željela da učini nešto u pogledu očuvanja nasljeđa rada na tkanini. Njena ideja bila je da započne sopstveni posao koji bi se specijalizovao za proizvodnju tradicionalne odjeće njenog kraja. Ali za to joj je bila potrebna finansijska podrška i znanje kako da započne i vodi posao. Godine su prolazile, ali nije bila u stanju da pokrene ništa održivo.

„Naša tradicionalna odjeća je jedinstvena i lijepa, a ona je i naše kulturno nasljeđe“

Igbala Murić

Pronalaženje prave podrške

Godine 2019. Igbala je čula za projekat Zanatlija (Craftsman) finansiran u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014–2020, koji finansira Evropska unija. Projekat koji je pružao podršku ženama i mladima u regionu Rožaja u Crnoj Gori i Sjenice u Srbiji. Registrovala je preduzeće i prijavila se za podršku. Učestvovala je u programu obuke za upravljanje poslovanjem, dobila novu šivaću mašinu iz projekta i ušla u svijet preduzetništva. Projekat je pružio podršku za više od 90 pojedinaca poput Igbale uključivanjem u ovu obuku i u program mentorstva.

Kao rezultat podrške, povećala je proizvodnju od početka te godine i planirala je da zaposli druge žene sve dok joj pandemija nije pokvarila planove. „Radila sam uglavnom ručni rad. Podrška projekta pružila mi je priliku da proširim svoje poslovanje, povećam proizvodnju i prodajem u drugim djelovima Crne Gore”, kaže ona.

„Podrška projekta pružila mi je priliku da proširim svoje poslovanje, povećam proizvodnju i prodajem u drugim delovima Crne Gore“

Igbala Murić

Pomoć tradicionalnim poslovima

Mikro, mala i srednja preduzeća igraju ključnu ulogu u zapošljavanju raznolike radne snage i stvaranju prihoda za lokalne zajednice u Crnoj Gori i Srbiji. Pod vođstvom lokalnih vlasti, projekat je podržao saradnju srednjih stručnih škola iz ciljnih opština kako bi se obnovio interes za tradicionalne vještine kao što je ručni rad.

Projekat je stvorio nova radna mjesta za ugrožene djelove stanovništva, uključujući omladinu i žene, dajući im pomoć koja im je potrebna u vidu poslovnog znanja, podrške pri pokretanju posla, obuke i mentorstva. Pored toga, projekat je obezbijedio specijalizovane zanatske alate srednjim školama u Rožajama i obližnjoj Sjenici, koje će koristiti učenici i drugi potencijalni preduzetnici.

Amela Kovačević Kalender, menadžerka projekta, kaže: „Opština Rožaje s ponosom podržava lokalni ekonomski razvoj, sa snažnim fokusom na otvaranje novih radnih mjesta i preduzetništvo. Cilj nam je da ohrabrimo ljude da slijede svoje ideje i da pokažemo da čak i male inicijative mogu imati značajan uticaj na lokalnu privredu“.

Implementacioni partneri projekta su opštine Rožaje i Sjenica, u saradnji sa dvije stručne škole iz ovih gradova. Projekat Zanatlija finansiran je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, koji finansira Evropska unija.

Photo credits: Igbala Murić

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.