Svijet upoznaje hercegovački bijeli luk | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Svijet upoznaje hercegovački bijeli luk

Kompanija iz Bosne i Hercegovine postala je regionalni tržišni lider u proizvodnji bijelog luka uz podršku projekta koji finansira EU

SCROLL DOWN

Preko 300 sunčanih dana u godini i zemlja bogata krečnjakom samo su neke od karakteristika koje izdvajaju zemljište u okolini mjesta Ljubinje na jugu Bosne i Hercegovine. Nekada su njive u Ljubinju bile zasađene hercegovačkim duvanom, koji je zahvaljujući svom kvalitetu nudio pristojan život stanovništvu ovog kraja. Međutim, zbog propasti domaće duvanske industrije, poljoprivrednici su morali da diversifikuju svoju proizvodnju.

Pošto je zemljište veoma plodno, nisu imali mnogo problema da to urade, usmjeravajući se na beli luk koji se vjekovima proizvodi i koristi u regionu kao zdrav sastojak za kuvanje, ali i kao narodni lijek. Poslovnu priliku je u belom luku videlo preduzeće Farmavit iz ljubinjskog kraja, i odlučilo je da se okuša ne samo u proizvodnji, već i u preradi ovog proizvoda za distribuciju na strana tržišta.

„Analiza svjetski priznatih ustanova pokazala je da se hercegovački bijeli luk nalazi u prvih pet na svijetu po kvalitetu i uticaju na zdravlje.”

Stefan Šalvarica, direktor preduzeća Farmavit

Savremena tehnologija za unapređenje proizvodnje

Stefan Šalvarica je rukovodilac zadužen za proizvodnju i preradu bijelog luka u preduzeću u kojem radi od 2020. godine. Farmavit je osnovan 2000. godine da bi se uglavnom bavili proizvodnjom stočne hrane. Međutim, vidjevši potencijal za proizvodnju niza drugih usjeva, odlučili su da pokušaju nešto što bi bilo interesantnije i privlačnije širim tržištima. „Analiza svjetski priznatih ustanova pokazala je da se hercegovački bijeli luk nalazi u prvih pet na svijetu po kvalitetu i uticaju na zdravlje”, kaže Stefan.

Farmavit je danas vodeća kompanija za proizvodnju bijelog luka u Bosni i Hercegovini, a većina njihovih proizvoda namijenjena je izvozu, uključujući i tržište EU. Na putu ka uspjehu podržala ih je i inicijativa koju finansira EU a sprovodi UNDP – EU4Business. Ova podrška pomogla je preduzeću da riješi veliki problem sa izvorima toplote, kao i problem sa parom koja nastaje u procesu termičke obrade bijelog luka, što je otežavalo proizvodnju. „Sada kada imamo novu ventilaciju i klimatizaciju objekta, rešavamo se pare za nekoliko minuta. Pored toga, ranije smo veliki dio posla obavljali ručno, ali sada su procesi punjenja, etiketiranja i zatvaranja tegli uz pomoć novih mašina unaprijeđeni i ubrzani“, objašnjava Stefan.

Kompanija ima sopstvene plantaže belog luka, ali i kupuje određene količine od svojih kooperanata u Hercegovini. Sav kupljen bijeli luk šalje se na analizu prije nego što se stavi u proizvode dostupne kupcima na policama supermarketa u Bosni i Hercegovini pod brendom „Miris Hercegovine“.

„Zahvaljujući projektu EU4Business, uspjeli smo da poboljšamo uslove rada i produktivnost, smanjimo troškove i našim kupcima ponudimo jedinstvene proizvode. Otkad smo unaprijedili pogone za obradu bijelog luka, naše godišnje količine su porasle za 10 tona.“

Stefan Šalvarica, direktor preduzeća Farmavit

Stefan dalje objašnjava da oni proizvode i pire od bijelog luka, kao i marinade sa začinima i maslinovim i suncokretovim uljem. Pored toga, zahvaljujući projektu EU4Business, Farmavit sada proizvodi i takozvani crni bijeli luk. Crni bijeli luk nastaje procesom fermentacije svežeg bijelog luka. U ovom procesu ubrzanog starenja, bijeli luk mijenja boju i karamelizuje se, a njegova svojstva su pojačana. Ova vrsta bijelog luka veoma je cijenjena na svjetskom tržištu. Kupovinom mašine za vrenje i zahvaljujući podršci EU, preduzeće Farmavit je postalo jedini proizvođač ove vrste bijelog luka u Bosni i Hercegovini.

„Zahvaljujući podršci EU4Business projekta, uspjeli smo da poboljšamo uslove rada i produktivnost, smanjimo troškove i našim kupcima ponudimo jedinstvene proizvode. Otkad smo unaprijedili pogone za obradu bijelog luka, naše godišnje količine su porasle za 10 tona“, kaže Stefan.

Preduzeće Farmavit nastavlja da ulaže u svoj razvoj, pored već postojećih planova za nove marinade, kao i za plasman crnog i svježeg bijelog luka na međunarodno tržište, kako bi zadržalo poziciju lidera na tržištu. „Uložili smo svoja dodatna sredstva u kupovinu opreme koja će nam pomoći u proizvodnji želatinskih kapsula punjenih ekstraktom bijelog luka. Bićemo prva firma u regionu koja će proizvoditi dodatke ishrani ovog tipa“, sa zadovoljstvom kaže Stefan.

Kompanija Farmavit podržana je kroz projekat EU4Business sa 150.000 KM, dok je vrijednost investicije iznosila ukupno 300.000 KM.

O projektu

EU4Business je projekat EU koji ima za cilj jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za ekonomski rast i zapošljavanje podsticanjem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ima budžet od 16,1 miliona eura: 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka.

EU4Business je dio Strategije lokalnog razvoja njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) – Programa razvoja lokalne samouprave i privrede u Bosni i Hercegovini.

Photo credits: Farmavit

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.